Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 31.1.2014  

SELANİK'DE SANATI YAŞAMAK


SELANİK'DE SANATI YAŞAMAK


SELANİK'DE SANATI YAŞAMAK

Sanat farklılıkları buluşturup zenginleştirmektir. Sanat etkinlikleri organize eden ve Küratörlüğünü üstlenen ZERVAS ailesinden gelen daveti bu anlamda kabul ettim.

Boyalarınız, tuvaliniz aynıdır. Ama renkleriniz, çizgileriniz farklıdır. Çünkü yüreğiniz, beyniniz, deneyimleriniz, duyarlılıklarınız farklıdır. Bu çeşitliliğin bir araya getirilmesi muazzam bir yaratı süreci yaşatır insana. Bu yaratı sürecinin mekanı önemlidir. Mitolojinin ülkesinde, hayal gücü özgürlüğe kanat takar. İdealleşen insan vücudu heykellerine uçar. Yunan vazolarında gezinir... İkaros’laşırsınız adeta... Ama güneşe ulaşmak uğruna ölmek yerine çizgilerinizde uçmayı tercih edersiniz tüm benliğinizle...

Platon, Protagoras “insan her şeyin ölçüsüdür.” Der... Yaşam gerçekten insana göre şekillendirilmiştir... Bize sunulan tuvaller mekanımız oldu bir hafta süresince... Benim sınırlar tuvalin sınırlarında kalamayınca paketlenmiş hayatlarımıza rağmen farklı kağıt boyutlarında dolaştım, durdum bir siyah beyaz, bir rengarenk. Ve özgürce...

Bir otelin çok büyük salonunda başlayan yaratı yolculuğu zaman zaman Selanik sokaklarına taştı... Eskiden kabartmalarla bezenmiş duvarlar şimdi graffiti ile rengarenk yapılmış. Demokrasi konuşmalarının, şiir okumalarının, felsefe konuşmalarının sosyalitesi başka biçimlere bürünerek devam ediyor adeta geceleri, Grek müzikle...

“Bir şehir, kalesini asla kaybetmez; eğer onu taçlandıran duvarlar tuğladan değil de insansan ise.” Diyen Plutarkhos ne çok haklı. Selanik Sanat Fuarı süresince gerek küratörlümüzü üstlenen ZERVAS, sekretaryayı yürüten İrene ZERVAS, gerekse farklı ülkelerden gelen sanatçılar arasında büyük bir dayanışma, zarif bir iletişim vardı. Böyle bir moralle çalışmak zevkli ve sürekliliği olan bir durum halini aldı.

Her gün 11 00- 16 00 çalışma
Bir gün; Selanik Tur ve Müze ziyaretleri
▪ Selanik Arkeoloji Müzesi
▪ Bizans Kültürü Müzesi
▪ Rotonda
▪ Kemal Atatürk Müzesi

Selanik’teki Uluslararası Sanat Fuarını organize eden ve çok emeği geçen başta Panagiotis Milt Zervas, Antigoni Diakatou, İreni Zervas ve katılan değerli sanatçıları kutluyor, yürekten teşekkür ediyorum… Tanışmak muazzam zenginlik oldu benim için.







***
Atatürk Evi Müzesi

3 katlı küçük sevimli bir bina... Merdivenle çıkılan ilk gördüğümüz katta, salonun etrafına dizilmiş odalarından ilkinde mutfak eşyaları sergileniyor. Pencerelere fotoğraflar yerleştirilmiş. Üst katta da sergileme aynı. Salonun ortasına maket, duvarlara ve pencerelere fotoğraflar konmuş. Zemin kat kütüphane ve çocukla ilgili bölüm olarak tasarımlanmış.


Tülay ÇELLEK


Tülay ÇELLEK


Tülay ÇELLEK

***

Beyaz Kule

Şehrin simgesi olarak kabul edilen Beyaz Kule denize çok yakın inşa edilmiş.
15. veya 16. yüzyıllarda Venediklilerce inşa edildiği sanılmaktadır. Kule son olarak (1520-1566) Mimar Sinan tarafından yeniden inşa edilmiştir. 30 metre yüksekliğinde ve 70 metre çapındaki altı katlı kule, 1878’de beyaza boyandığı için bu isimle anıldığı söylenmektedir. Beyaz Kule, 1985 yılından beri Selanik tarihinin sergilendiği bir müze olarak ziyarete açıktır.


Tülay ÇELLEK


Tülay ÇELLEK

Hagia Sophia Kilisesi

Galerius’un anıt mezarı, Bizans Dönemi’nde aziz Demetrius’a atfen bir Roma hamamının dönüştürülmesi sonucunda inşa edilen Hagios Demetrios Kilisesi, 3. yüzyılda inşa edilmiş olan ve İstanbul’da bulunan Ayasofya’dan esinlenilerek 8. yüzyılda tekrar inşa edilmiş.


Tülay ÇELLEK

Yedi Kule

Selanik şehrinin sırtlarında yer almaktadır. Osmanlı’nın ilk döneminde 1431 yılında Çavuş Bey tarafından Bizans surları içine inşa edilmiştir. Osmanlıca giriş kitabesi ve tuğrası ile birlikte günümüze kadar gelebilmiştir. Osmanlı dönemindeki adı Zincirli Kule olmakla birlikte, bugün Yedikule olarak bilinmektedir. Yedi Kule (Eptapyrgion), günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır.Kenti çok yüksekten ve çok geniş perspektiften görebiliyorsunuz kuleden.


Tülay ÇELLEK


Tülay ÇELLEK

Alaca İmaret Camii (İshak Paşa Camii)

Fatih Sultan Mehmet döneminin Sadrazamlarından İshak Paşa’nın Sultan İkinci Bayezid döneminde Selanik Sancak Beyi olarak görev yaptığı sırada 1484 yılında yaptırılmıştır. 1986 yılından bu yana Selanik Belediyesi tarafından sergi, konser ve benzeri kültürel etkinliklerde kullanılmaktadır. 1997 Avrupa Kültür Başkenti mekanları arasında yer almıştır.

Yeni Hamam

16. yüzyılın ikinci yarısında Selanik’te vakıf sahibi Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılan ve 1919’a kadar açık bulunan hamam, halen kültür merkezi olarak faaliyettedir.

Selanik Vilayet Konağı

Osmanlı dönemini son dönem eserlerinden biridir. İtalyan Mimar Vitaliano tarafından 1891 yılında inşa edilmiştir. Makedonya-Trakya Genel Sekreterliği olarak hizmet vermektedir.

Hamza Bey Camii

Hamza Bey Camii, 1430 yılında Selanik’in fethinde görev alan Evrenosoğlu İsa Bey’in kızı Hafsa Hatun tarafından 1468 yılında yaptırılmış olup, camiye, Selanik’i fetheden ve 1460 yılında vefat eden Anadolu beylerbeyi Hamza Bey’in ismi verilmiştir. 1997 Avrupa Kültür Başkenti Organizasyonu tarafından caminin restorasyonu için katkı verilmiş.

Bey Hamamı

II. Murad döneminde 1444 yılında yaptırılmış. Egnatia Caddesi üzerindedir. Selanik 1997 Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde gerçekleştirilen “Ortaçağ Laik Mimarisi” sergisiyle ziyarete açılmıştır.

Alaatini Köşkü

Selanik’e sürgüne gönderilen Sultan İkinci Abdülhamid’in 1909-1912 yılları arasında ikamet ettiği Alaatini Köşkü günümüzde Orta Makedonya Bölge Başkanlığı binası olarak hizmet vermektedir.
Yeni Cami

Osmanlı döneminin son eserlerinden biri olan Yeni Camii Müslümanlığı seçen Yahudiler tarafından 1902 yılında İtalyan mimar Vitaliano Poselli’ye yaptırılmıştır. 1925-1963 yılları arasında Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmıştır. 1986 yılından bu yana sergiler ve diğer kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır. Selanik 1997 Avrupa Kültür Başkenti mekanları arasında yer almıştır.


Tülay ÇELLEK


Tülay ÇELLEK

SELANİK
( Cultures Of Cosmos 2, International Painting Symposium in
Thessaloniki – Greece )
EXHIBITION OF 1st GROUP AT THE PAINTING SYMPOSIUM OF THESSALONIKI ART FAIR January 16, 2014
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151868061110292&set=a.10150906097260292.420575.744255291&type=1&theater

ATİNA
https://www.facebook.com/events/738073179538210/?ref_newsfeed_story_type=regular

KAYNAKLAR:
ESTIN, C., LAPORTE, H. Yunan ve Roma Mitolojisi – TÜBİTAK Yay. 2007
http://www.tursab.org.tr/
http://gezelimgorelimbilelim.com


Panagiotis Milt. Zervas
Curator of 3rd International Art &Science Festival
Artistic Director of Zervas Art
President of Club for UNESCO of Achaia
Member of Administrative Council of Hellenic Federation of UNESCO
Aratou 7 str.,
26221 Patras / Greece
Tel: +30 2610 622 364
Mob: +30 6975 758 967
e-mail: art_zervas@yahoo.gr
http://joinartworld.org/



Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 3536 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.