Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 23.1.2006  

ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ


ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ


ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ

VE
ÜNİVERSİTEDE TEMEL TASARIM EĞİTİMİ


Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinden mezun olup üniversiteye giden öğrencilerimizin karşılaştığı iki temel sorun var.

Biri Güzel Sanatlar Fakültelerine giden diğer öğrencilerle aynı kefeye konmaları. Yani düz liseden gelenle A. Güzel Sanatlar Lisesinden gelenlere aynı eğitim veriliyor. Adeta bu liselerden gelen gençler sıfırlanıyor. Bir diğeri de; aşağı yukarı 2 kurumda da görülen Temel Sanat Eğitimi – Temel Tasarımın içeriği aynı. Bu durumda öğrenci ikinci kez aynı konu ve yöntemle karşı karşıya kalınca sıkılıyor. Üstelik disiplin isteyen bir ders. Teknik yönü de ağır bastığı için sıkıcı olmayı da zaman zaman içinde barındırabiliyor.

Önerilerim; öncelikle birey eğitimine, öğrenci merkezli eğitime yer vermek gerekir. O zaman öğrenciler alt yapılarından gelen bilgi ve deneyimlerle ele alınacaktır. Doğru olan budur.

Lisede el ile yapılan Temel Sanat eğitimi, üniversitede bilgisayarla yapılabilir. Böylece konular aynı olsa bile hem yaşına göre kendindeki değişimi görecek hem de çağın olayı olan bilgisayarla eğitim bağlamında karşılaşacak - ki gençlik bu konuya oldukça ilgili – bu ilginç olacaktır. Böylece sıkılmadan ama pekiştirerek aynı konuları farklı teknikle ele almış olacaktır. Ve çağı yakalamak bu olsa gerek.

Çok sık değişikliğe uğradığı için eğitimimiz, en son bu dersin Lisede askıya alındığını duydum. Gerekçe olarak, orta okulda bu konuların görüldüğü olarak kabul edilmiş.

Ben çok uzun süre orta dereceli okullarda çalıştım. Yüksek lisans tezim de bu kapsamda. Orta dereceli okullarda; ilköğretim ve liselerde resim, müzik dersi hem zaman, hem zemin, hem uygulama programı olarak yetersizdir ki, zaten liselerde seçmelidir. Ve genelde diğer dersleri iyi olmayanlar seçer. Bu derslere ayrılan atölye yoktur, çoğu kez. Ders saati olarak da çok azdır. Bir çok yerde de resim dersi öğretmeni yoktur başka dersin öğretmenleri girip tam yıl saksı çizdirirler. Ya da sınıfta 3 kişilik sıralarda farklı teknikler uygulatılamaz. Sınıflar kalabalıktır, her öğrencinin resimleri üzerinde konuşulamaz. Bu durumda temel sanat eğitimi ne kadar sağlıklı olabilir. Kaldı ki ülkemizde hızlandırılmış eğitimden mezun resim öğretmenleri vardır.

Ayrıca AGSL lerin programı genel olarak incelendiğinde çok yüklü olduğu görülür, ama bu doğru anlamda mı, tartışılmalıdır. Anadolu lisesi olması gerekçesiyle bir sürü kültür dersi vardır fakat alan dersleriyle içerikleri ilişkilendirilmemiştir. Çağı yakalamak tabii ki kültürlü olmaktan geçer ama içerik doğru saptanırsa. Derslerin beyinleri doldurmak maksadıyla değil, yaşama dönük yaralı olmak amacıyla konulmalıdır ve kişiliklere hitap etmelidir.

Üniversitelere gelince; pedagojik formasyon almadan, eğitim yöntemlerini bilmeden hoca olanlar söz konusu olabiliyor ne yazık ki. Ve hoca merkezli ders yapıldığında öğrenci kendisinin değil de, diğer hocanın dediğini yaptığında zayıf alabiliyor. Nasılsa öğrenci kişiliği zaten yoktur, gözde…

Bu durumda tabii ki ülkemizde yeni olan, henüz çok fazla deneysel daha doğrusu deneme durumunda olan Güzel Sanatlar Liselerinde hem eğitimi hem de eğitmenleri gözden geçirilmelidir. Öğretmen arkadaşların alanlarında yüksek lisans, doktora-sanatta yeterlik yapması gerekir.

Üniversitedeki eğitim de gözden geçirilmeli, çağı yakalayacak yeniliklerle donatılmalıdır her şey. Artık öğrenci eğitimin başatı olmalıdır. Ayrıca, akademisyenler de, akademisyenlikte tekrar ele alınmalı. Tabii en önemlisi bunlar kağıtlarda kalmamalı yaşam bulması için mücadele verilmelidir. Bunun için önce riski göze almak gerekir…



23 – 01 - 06
Tülay ÇELLEK

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2884 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.