Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 30.5.2006  

BİLİMDE SANATIN YERİ <br> SANATTA BİLİMİN YERİ


BİLİMDE SANATIN YERİ
SANATTA BİLİMİN YERİ



BİLİMDE SANATIN YERİ
SANATTA BİLİMİN YERİ



“Doğru yerdeyim.” Sanat Eğitimcisi olarak Bilim Kongresinde bulunmak en doğru yerlerden biridir. Cumartesi gününün sabahı söylediğim bu sözü, gün boyu yineledim. Doğru yerdeydim gerçekten de. Eğer bilim eğitimcisi olsaydım, bu sefer de Sanat ile ilgili bir kongrede olurdum. Doğru olan budur.

Orada Kültür Bilincini Geliştirme Vakfından Diş Doktoru Güven Hanıma rastladım. Gözlerimiz, Prof. Dr. Lütfiye Hanım Hocamızı aradı, ama Vakıfta toplantı varmış. Lütfiye Hanım Tıp okumuş fakat inanılmaz güzel öyküler yaratıyor. Zaten kendisinin düzenlediği seminerimde doktorların farklı bakışlarıyla zenginleştim ve bu deneyimi diğer seminerlerime taşıyorum. Sağolsun. Güven Hanımın kızı Mimarlık okuyacakmış. Kendisi de sanırım kurstan çıkıp kongreye geldi. Çok şeker. Mimarlıkta okuyacağını duyunca sevindim. En çok da ne istediğini bilmesi güzel. Dersimi seçen öğrenciler pırlanta gibi, ancak son sınıfa geldiği halde daha ne yapacağını bilmeyen genç arkadaşlarım var. Sonra da herkes, “durmadan sistem, pedagojik formasyon, eğitim yönetimi, anne, baba diyorsun,” diyorlar. Derim. Bunları yaşadıkça da diyeceğim.

Kongre bitimi Grafikerler Meslek Kuruluşunun hazırladığı “Grafik Ürünler Sergisi”ne gittim, Sultanahmet’teki Tarihi Darphane binalarına. Keşke daha önce olduğu gibi Taksim AKM de olsaydı. Neden olmadı acaba? Yönetimi değişmiş, duydum. Halbuki Taksim’ de bu güzelim sergiye giden daha çok olurdu.

Ödül töreni yaptılar. Genç yetenekler ödüllerini alırken haklı mutluluklarını yaşıyorlardı. Sergi albümlerini aldım. Küçük boyutlu bir kitapçık. Final sınavıma getirmeyi düşünüyorum. Zaten soruları finalden önce verdim. Daha önce de yapmıştım. Sonra internetten araştırdıklarını öğrenmiştim. Bu çok hoşuma gidiyor; araştırma yapmaları… Kitabı da sınava getirmeyi planlıyorum. Baksınlar. Sergide, “eleştiri ve önerilerinizi yazın,” demişler. Kitap istedim - önerdim. Gerçi Türk Grafik Tasarımcılarının kitaplarını çıkartıyorlar, ama bir çok tasarımcıyı aynı anda verdikleri için çalışmalar küçük basılıyor. Konu başlığına göre kitap yapılmasını önerdim. En son amblem – özgün yazı ile ilgili bir kitap basılmış, aynı şekilde Türk Afiş Tasarımcıları olabilir, sadece kitap– dergi – broşür kapağı tasarımı, ambalaj tasarımı olabilir. Japonların kitabını getiriyorum atölyeye, öğrenciler oldukça ilgi gösteriyorlar.

Her yıl sonu SANTAS’ın Dans Programı hem buradaki stüdyolarında, hem de CRR Konser Salonunda gösteri yapıyorlardı. Dansı çok severim. Sadece kendim gitmekle kalmıyor bir çok arkadaşımı da götürüyordum. Bu sene ilk defa CRR de yapılmayacağını duydum. O kadar çok üzüldüm ki. Nedenini sorduğumda, “yönetimi değişmiş,” dediler…

***


İlkokulda İstanbul’a gelmeyi aklıma koydum. İstanbul’a yerleştiğimde mesleğimin 3. yılındaydım. Mesleğimin başında yurtdışı düşünmüştüm ve üniversiteye gelmeyi. Üniversitede akademisyen olduğumda mesleğimin sonundaydım ve yurtdışına da mesleğimin ortalarında gidebildim ancak. İyi ki caymamışım, hemen olmadılar diye… Şimdi son derslerde değerlendirme yaparken bunları örnekliyorum öğrencilerime… Bilgisayarı da geç öğrendim, ama hayatımı değiştirdi. Fotoğraftan bir tanıdık, “amma çok seminer vesilesiyle geziyorsun,” diyor… Kapıyı açan bilgisayar – internet oldu.

***

Sayın Bedri BAYKAM’ın sergisine gittim. Defterleri sergilemek moda oldu. Haklı, moda olmakta. Yerini bilgisayara bıraktı, elyazması… Buna ilişkin Semih POROY Beyin çok güzel bir karikatürü vardı, Cumhuriyet kitap ekinde… Şu karikatüristler gündemi iyi yakalıyorlar ve işi iki temiz çizgiyle bitiriveriyorlar. Sayın BAYKAM bir de kapanış kokteyli veriyor. Ders çıkışı gidebilirim belki. Sergisinde siyasetten, basından insanlar vardı bir de gençler ama sanat dünyasından çok insan göremiyorum. Var tabii de, az sanki…

***

Üniversitemizdeki 7. Gitar Günlerine katıldım. Marco Socias… Hayatımda bu kadar yumuşak çalan bir gitarist dinlemedim… A. Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünden bir öğrencim geldi yanıma. Ona da aynı şeyi söyledim. “Entelektüel tarz” olduğunu, kendisinin de beğendiğini söyledi. Çalışkan ve geleceğin önemli gitaristlerinden olabilir sevgili Alkan… Ve daha nice değer var, var edilmeyi bekleyen…

Ve vapurlarımız… Denizi çok sevdiğim için, daha bir organizede yer aldım. Fotoğraf sergisi düzenliyoruz. 4 Haziran Pazar günü, Kadıköy Meydanında “VAPUR TAKLİDİ VAPURLAR YERİNE…” sergisine, müziğine, şenliğine, martılarına, deniz kokularına, güzelim maviye bekliyoruz tüm dünyayı…

O gün, orada baharı yaşayacağız…


30 – 05 - 2006 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK

Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi

http://www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr

Bu yazı sadece
www.amatorceedebiyat.com

Ve
www.tulaycellek.com
sitelerinde yayınlanır…

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 3398 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.