Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 4.6.2007  

KÜRESEL ISINMA <br>DERSARASI REKLAM<br> PERFORMANS YARIŞMASI<br>ÖN JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ – 2


KÜRESEL ISINMA
DERSARASI REKLAM
PERFORMANS YARIŞMASI
ÖN JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ – 2



KÜRESEL ISINMA
DERSARASI REKLAM
PERFORMANS YARIŞMASI
ÖN JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ – 2



Bu yazım, Marketing Türkiye Dergisinin 1 Haziran 2007 tarihli ekinde yer almıştır. Dergi ekinde yarışmaya katılan ve ödül alan tasarımlar –görseller de yayınlanmıştır.

Dergide, “Fark edemiyorsanız hiç şansınız yok” başlığı ile Dersarası Eşgüdüm Başkanı Sayın Baki KARA’nın çok güzel bir yazısı yer alıyor. Ve “Adı Yarışma olmasına rağmen aslında yarışma değil Dersarası. Bir ders” diyor Sn KARA.

Dergide, çok incelikli bir değerlendirme taşıyan yazılardan biri de, Jüri başkanı Sayın Bülent FİDAN’a ait. “Hepimiz dünyayı kurtarabiliriz… İşimiz zor!” başlığını taşıyor. Ve “Fikir reklamcılığın temelidir” diyor Sn. FİDAN

Ajanskarmakarışık

- Dünyayı kurtaran adam; burada ampul daha sola kaydırılmalıydı. Ortalamış. Sağa yazı konmuş, sol fazla boş kalmış. Madem yazı kullanılacaktı biçimin ortalanarak konması konusunda daha incelikli düşünmelilerdi.
- Konu küresel; ısınma salt elektrikle olmayacak, çok yönlü… O zaman konu başlığıyla bire bir örtüşüyor mu?
- Aslında varyasyonları olsun dilerdim. Aynı biçim o kadraja başka türlü de yerleştirilebilirdi…
- Alttaki yazı biraz daha koyu ve çok az daha büyük olabilirdi, okunması-işlevselliği açısından iyi olurdu hem orada bir leke oluştururdu. Ve yazı biraz daha özet, az - öz olabilirdi.
- Ampulün üst kısmı biraz kısa tutulabilseydi soldaki yazıyla biçim birbirini bu kadar sıkıştırmayacaktı.
- Yazının kırmızı yapılması güzel bir düşünce

Familyguysan

- Burada fikir ve anlatım güzel, ancak;
- Kuraklıkla kahverengi ilişkilendirilmiş olabilir. Ağaç kabuğu ile de… Yine de zeminde farklı renk denemeleri – varyasyonları görmek isterdim ( Özel not: Kahverengi ile aram hiç iyi değildir )
- Yazı biraz daha etli verilebilirdi. Ama bu kadar az sözcükle anlatmaları çok iyi - başarılı…
- Bardağın rengi, pipetlerin duruşu iyi…
- Pipetlerle anlatım iyi... Yaratıcı… Ve gençler için çok içlenecek – içledikleri bir durum… Yaşamlarında var.
- Kırmızı ile amblem ve logonun yapılması dikkatimi hemen ve fazlaca çekse de rahatsız etmiyor. Hatta pipetin üzerindeki kırmızı ile ilişkilendirmeleri çok iyi diye düşünüyorum, devamlılık sağlanmış kompozisyonun bütününde. Buna karşın kahverengi üzerine kırmızı yoruyor ( Logo renkleri )
- Soru sormaları çok iyi… Soru sormayan bir ulus olarak, gerçekten çok iyi… İnsanı kendisine baktırır ve yanıt arattırır.
-

grupfikirdek

- Bir kere yaratıcılık isimlerinde başlamış. “Fingirdek” sözcüğü, kullandığımız bir sözcük ve ondan üretilmiş-türetilmiş sanki… Bence harika bir fikir… “Fikir” sözcüğü yarışmaya çok uygun. Sonuç olarak isimlerini tuttum.
- Suların yükselmesini, çizmenin uzamasıyla-yükselmesiyle vermeleri de ıraksak düşünme sayılır ve güzeldir. Fikir iyi.
- Siyah ve kırmızıyı yan yana çok yakıştırırım. Gerçekten burada da yakışmış. Özellikle zeminin siyah, çizmelerin kırmızı olması çok iyi. Oradaki kırmızı, iyi bir şekilde “alarm” veriyor. Zeminin kara olması da.
- Ayrıca “bireysel önlem al küresel ısınma” sloganında çizmelerin renginin yinelenmesi - kullanılması güzel ve yazının anlamı da iyi… Kutlarım. Yazıda da kırmızı kullanılması, biçimle yazı arasında bir ilişki kurulması ve bunun kadraja iyi bir şekilde dağılımını takdir ediyorum.
- Çok iyi bir grafik anlatım. Az, öz, sade… “Sular yükseliyor” yazısının beyaz değil de gri verilmesi de çok iyi olmuş. Çünkü oradaki gri bana kirliliği, olumsuzluğu çağrıştırdı. Eleştirel bakışın renkle verilmesi de olumluluktur.
- Çizmelerin altındaki rakamların beyaz olması ve boyutu iyidir.
- Alttaki yazıda küresel ısınmaya karşı birkaç yönde açılım yapılmış. Bunu da olumlu buluyorum.
- En altta ki fazla altta, biraz daha yukarıda olabilir gri leke-biçim iyi düşünülmüş. Üsteki yazıya koşut olarak… Yılların - rakamların beyaz rengiyle logoların zemini başarılı bir şekilde ilişkilendirilmiş.

grupozon

- İsim konusunda bilinen bir sözcüğü tercih etmişler. Hem iyi hem de farklı olsaydı dedirten bir sözcük…
- Acaba oradaki insan figürü duşun kendisi olsaydı daha ilginç olur muydu?
- Her şey sanki matematiksel bir şekilde yerli yerinde… Taşlardan biri oynasa kompozisyon tuzla buz oluverecek sanki…
- “Sorunumuz hem küresel hem bireysel” sloganı ustaca, kalıcı olması açısından akıcı ve doğru…
- Alttaki açıklama yazısı öz olarak iyi ama üzerinde daha çok çalışıp öze dokunmadan daha iyi bir metin oluşturabilirlerdi.
- Figürün ve amblem-logoların aynı renkte olması dikkat çekici…
- Zemin tonu iyi
- Beyaz yerli yerinde kullanılmış…
- Fikir fena değil.

Mucizeevi1

- “Yaz-yaz sezonuna hazır mısınız?” Sorusu – sloganı oldukça iyi…
- Bu tasarımda içeriği oldukça başarılı bulmuştum. Ancak içerik, böyle bir biçimle başarılı olamamış. İşlevsellik ve estetik-sunuş arasında sıkıntı var.
- Buradan okuyamıyorum ama anımsadığım kadarıyla yazılar iyiydi. Ama uzun olması dezavantaj…
- Özellikle ilk fotoğraf oldukça iyi
- 2 de biçim görünmez yazı okunmaz yapılmış. Bu beni çok rahatsız eder.
- 3. de espri var aslında… Espri daha kuvvetli nasıl yapılabilirdi?
- 4. de ki fotoğraf diğer sıkıntılı görsellerin yanında rahatlatıcı ve dengeleyici bir rol oynamış.
- Altta “eğer hazır değilseniz” diye başlayan yazının sunumu oldukça iyi… Klasik, bilinen, sıralanan sunumu kırmış. İyi de etmiş.

r2d2timsah1

- Kompozisyon – kadraj başarılı bir şekilde üçe bölünmüş. En sade gökyüzü, diğer iki bölümlemede hareket fazla olduğuna göre… Ama yine de gökyüzü düzenlemenin tamamında bir kopukluk olmaması için - adına suda olduğu gibi, az da olsa hareketlendirilebilir miydi, bulutlarla…
- Gençler güzel bir mizansen hazırlamışlar. Kutlarım. Orada timsah olmasaydı, timsahtan korkma kaçma eylemi dışında küresel ısınmaya yine de gönderme olacaktı. O nedenle başarılı buluyorum.
- Aslında kalabalık bir kompozisyon – düzenleme. Ama bir öyküsü var. Senaryo yazılabilir. Kısa film oluşturulabilir gibi…
- Timsahın duruşu iyi, yatay duruşlara diyagonal bir zıtlık… Başarılı
- Alttaki yazı anlamlı. Özellikle “Unutmayın küçük çabalar büyük değişiklikler yaratır
- Logoların yeri de iyi.

r2d2kurutemizleme

- “Önce ve sonra”… Çok kullanılan bir fikir… Burada farklı olan “kuru saç temizleme.” Bu fikir iyi ama bunu daha farklı nasıl yapabilirlerdi bilineni yinelemek yerine…
- “Suya sabuna dokunmadan”… Bu da bilinen bir söz fakat çok iyi gitmiş buraya.
- Sunumları sade…

r2d2kucukadimlar

- Diğer çalışmaya göre oldukça iyi bir fikre ve sunuma sahip. Aslında mukayese yapmam çalışmaları ama herhalde aynı ekibin…
- Parmakların ayak niyetine kullanılıp adım attırılması soyut ve ıraksak düşünme… Beğendim.
- Slogan başkasının… Oldukça iyi… Ama kendileri de çalışıp bu görüntüye iyi bir slogan üretemezler miydi?
- Resimdeki-fotoğraftaki biçimin beyazıyla yazının beyaz olması güzel örtüşmüş - ilişkilendirilmiş.
- Zeminde kullanılan biçim ve renkler ile parmak renkleri çok yabancı kalmadan, tam zıt olmadan parmakları odak olmaktan çıkartmamış. Güzel…
- Altta kullandıkları yazıdaki fikir iyi. Özellikle; “Unutmayın küçük çabalar büyük değişiklikler yaratır” sözü slogan olarak başarılı…

reklamyiyen_kumsaati

- Kum saati çok kullanılan bir biçim. Özellikle de “zaman” denince… İlk gördüğümde bana çok “yakınsak” bir düşünce gibi geldi. Sürekli öğrencilerimde de gördüğüm ve artık ikaza başladığım bir biçim…
- Fakat burada kum saatinin içi, konuya koşut bir şekilde ilginç olarak değerlendirilmiş.
- Fotoğraf etkili… Bir de, “buzlar ve eriyen su, kırmızı veya çok daha koyu gri olsaydı,” diye düşünmeden edemedim. Sundukları renk bilindik - yakınsak ve başka bir anlam da taşımıyor… Daha ıraksak ve soyut düşünülebilirdi.
- Alttaki yazıyı şu an tam okuyamadım ama sanırım iyi bir özet ve yeri ile sunumu güzel.
- Amblem-logoların rengine bakınca acaba su saatinin - kum saatinin çerçevesi de kırmızı olsa mıydı? Diyorum. Kırmızı, gri yan yana çok iyi gider. ( Kahverengi ile aram iyi değil ya, baştan beri ne yapsam da araya soksam diye düşünürken logo renkleri imdadıma yetişti )
- Kadraj üzerinde klasik bir yerleştirme… Ama rahatsız etmiyor. Sadeliği yakalamaları iyi.
- Fikirleri güzel.
- Reklamı yemek!!!

okare1

- Önce “okare” yi çok anlamlandıramamıştım ama tasarımı görünce anlam kazandı… Özellikle “O” yu ve “kare” yi ayrı ayrı okuyunca.
- Bu grubun elenen 2. çalışmasını beğenmiştim. Ama “aynı espri kullanılıyor,” diye elenmişti anımsadığım kadarıyla… Yine de “kompozisyonları – düzenlemeleri güzeldi,” diye yazmadan geçemeyeceğim. Başarılı bir grafik tat taşıyordu.
- Aslında ilk bakışta beğendiğim bir tasarımdı her anlamda, sadeliği nedeniyle özellikle. Basit olması avantaj. Renk ve biçimi bu kadar azla yetinmelerine karşın anlatımı çoğullamalarını kutluyorum. Bir başarıdır bu.
- Çizgi figür harika…
- Geri dönüşüm için kullanılan büyük yuvarlak – kağıt görüntüsü – tasarımı da güzel - başarılı.
- Düzenlemede biçimleri çok ortalamaları yerine, hafifçe sola kaydırmaları daha iyi – başarılı olacaktı, diyorum. Çok az bir oynatma yetecekmiş. Alttaki logonun yerini de düşünürsek…
- Genellikle dikey yazıları tercih etmem, işlevsellik bağlamında. Ama burada çok güzel bir çizgi oluşturmuş. Görsel bir tat kazandırmış. Haz veriyor.
- Acaba figürün başındaki çizgiler kırmızı mı, olsaymış. Logoların rengine uygun biçimde hem de daha dikkat çekerdi. Kırmızı, siyah, gri yan yana oldukça güzel durabilirdi…
- Fikir iyi
- Gerçi tek bir yönde durulmuş, “küresel ısınma”yı hazırlayan etmenler arasında… O zaman bir seri yapabilirler miydi acaba? Tabii bu da ekonomik açıdan eleştiri getirirdi.
- Yine de ele aldıkları tek konuyu – ayrıntıyı iyi tasarımlamışlar. Kutlarım…

Sonuç olarak, öncelikle böyle bir konuda yarışma düzenleyen Reklam Yaratıcıları Derneğine, jüri üyelerine teşekkür ediyor ve kutluyorum.

Yarışmaya katılan; elenen ve elenmeyen tüm gençleri kutluyorum. Tasarımları elense bile yarışmaya katılmak için çalıştılar, araştırdılar. Zaten bunlar en baştan kazanmaktır peşin peşin. O nedenle ayırmadan bu konuya emeği geçen herkesi kutluyor, teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Saygılar, sevgiler…

Not: Bu yazım, 1 haziran 2007 tarihli Marketing Türkiye dergisinin ekinde yayınlanmıştır…

22– 05 – 2007 / İSTANBUL

*** *** ***

KÜRESEL ISINMA
YARIŞMASI ÖN JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ

• İLAN ÇALIŞMASI
• RADYO SPOTU ( 30 SANİYE )


Daha önce ilan çalışmalarını değerlendirmiştim öncelikle şimdi radyo spotlarıyla ilgili değerlendirme yapacağım.

AJANS KARMAKARIŞIK

RADYO SPOTU

Yarışma metninde örnek bir radyo spotu verilmişti. Dikkatimi çeken hemen hemen hepsinin örnekten doğrudan çıkışla bir spot oluşturmalarıydı. Çok fazla örneğin etkisinde kalınmıştı. Özellikle de verilen yaşın etrafında dönülüp durulmuştu. Bir tek Ajans Karmakarışık farklı yaşlar kullandığı için hemen dikkatimi çekti ve aklımda kaldı. Önce 70 yaş, sembol olarak önemli geldi bana… Genç değil de yaşlı birileri örnek oluşturuyorlar… gençler yapsınlar bizim yaşımız geçti demeden… Bir de sloganlarıyla ilişkilendirmeleri çok iyi olmuş. Kutluyorum. Tabii bireyi öne çıkartmak da çok önemli. Hedef kitle Türkiye olduğuna göre, “bir kişiden ne olacak?” düşüncesi vardır ve ona karşıt böyle bir yazınla ortaya çıkmak iyi olmuş.


FAMİLYGUYS

RADYO SPOTU


En beğendiğim spotlardan biriydi. İnsan değil de pipetlerle – pipet sesleriyle spot yapılmasını yaratıcı buldum. Dış seste çok iyi destekleyici olmuş. Görsel çalışmalarında özellikle zeminde – fonda kullandıkları renk konusunda biraz daha farklılık getirselerdi oldukça başarılı olabileceklerdi… Sunmak çok önemlidir. İnsanları etkileyen ilk olgudur… İlk izlenimdir… Yine de fikirlerini beğendiğim için başarılı bulduğum bir çalışma…

REKLAM YİYEN

RADYO SPOTU


Su damlama sesi kullanmaları iyi… Erkek dış sesin konuşması ve damla sesinin bire düşmesi çok güzel bir ilişkilendirme

R2D2

RADYO SPOTU


Burada soru sorulmasını çok önemsedim. Ve pipet sesi kullanmalarını ilginç buldum.

Neyi sunarsak sunalım, sunma bicimi çok önemlidir. Kötü bir fikri çok ilginç sunumla var edebilirsiniz. İyi bir fikri de kötü bir sunumla yok edebilirsiniz. “Biz harika bir fikir bulduk gerisi size kalmış fark ediniz,” demeyiniz, fark ettiriniz…

Başarı dileklerimle sevgili öğrencilere, öğrenmesi hiç bitmemişlere…

03-06-2007

Tülay ÇELLEK

Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi

Sanat Yazarları ve Eleştirmenleri Derneği
Sanat Yönetmeni ( SAYED )

http://www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr









Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2793 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.